Digitale energiemeter bij eigenaars van zonnepanelen

De Vlaamse regering is van plan om bij alle prosumenten de huidige elektriciteitsmeter vanaf 1 juli 2019 te vervangen door een digitale meter. Het ontwerpdecreet digitale meters dat nog definitief door de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement moet goedgekeurd worden voorziet het volgende:

Zonnepaneleneigenaars zouden de keuze hebben tussen het huidige systeem (de digitale meter zal ‘virtueel’ terugdraaien) waarbij er voor hen niks verandert (prosumententarief) en de regeling die werd uitgewerkt door de VREG. Hierbij worden nettarieven aangerekend op wat mensen effectief van het net afnemen (werkelijke afname). Dit is voordeliger voor prosumenten die overdag meer thuis zijn en hun opgewekte energie dan ook meteen verbruiken. Mensen die kiezen voor het huidige systeem, kunnen trouwens op elk moment overgaan naar de regeling van de VREG en die trouwens ook geldt voor mensen zonder zonnepanelen.

De keuzeregeling zou gelden voor eigenaars van zonnepanelen die voor eind 2020 geplaatst worden en dit tot vijftien jaar lang na de ingebruikname van de installatie. Gedurende die tijd zouden zij in de mogelijkheid zijn om in het oude systeem te blijven. Concreet zouden ze een afrekening krijgen gebaseerd op de combinatie van een virtueel terugdraaiende teller op alles - dus ook op het distributietarief - én het prosumententarief, om de netkosten te financieren.

Meer info en een simulator digitale meter kan je vinden op de website van de VREG (https://www.vreg.be/nl/de-digitale-meter-bij-zonnepaneleneigenaars)

Bron: www.vreg.be

‍Zonnepanelen


Comfort Services Vandevoort bvba
Runkelen-Dorp 72,  3803 Sint-Truiden  | T 011 58 99 45
info@comfortservices.be |  www.comfortservices.be
BTW BE0840.543.897
Algemene voorwaarden

Comfortabel online gezet door www.doublegum.be